Właściwości afrykańskiego mango

Afrykańskie drzewo mango wzrasta w tropikalnych lasach Afryki. Mango arykańskie jest również uprawiane w gospodarstwach w środkowej i zachodniej części kontynentu. Drzewo rośnie od 10 do 40 m wysokości. Butelkowe liście są gęste. Roślina osiąga dojrzałość i zaczyna kwitnienie w wieku od 10 do 15 lat.
Wiele badań wskazuje na potencjalne zastosowanie przemysłowe opisywanej rośliny w fabrykacji żywności, kosmetyków i produktów farmaceutycznych.
Cechy
Badania nad opisywanym drzewem wykazały dobre działanie w walce z cukrzycą i otyłością, a także właściwości przeciwbakteryjne, antybólowe i antyoksydacyjne.
Oddziaływanie antybólowe
Roślina wykazuje także cechy znieczulające.
Działanie przeciwutleniające
Nasiona rośliny mają antyoksydacyjne.
Działanie antybakteryjne
Liście afrykańskiego mango i korzenie przejawiają działanie przeciwbakteryjne.
Roślina może być pomocna w walce z cukrzycą
Badania na zwierzętach wykazały właściwości redukujące stężenia glukozy co ma znaczenie w walce z cukrzycą,
Badania kliniczne wykazały obniżenie u pacjentów glukozy we krwi.
Otyłość
Roślina wykazuje właściwości odchudzające.
Skład
Nasiona są dobrym źródłem składników odżywczych, zawierających witaminy i minerały, takie jak wapń, magnez, potas, sód, fosfor i żelazo.
Afrykańskie mango jest popularnym środkiem służącym odchudzaniu. Pomaga także w wypadkach gdy tracenie masy idzie nader opornie.
Jednym ze komponentów które czynią z afrykańskiego mango roślinę sprzyjającą zdrowiu a jednocześnie pomagającą w odchudzaniu są polifenole. Są to związki o działaniu silnie antyoksydacyjnym. Polifenole powodują spalanie nagromadzonego w organizmie tłuszczu.