Pracownicy restauracji – podstawa powodzenia

Otwierasz lokal gastronomiczny – restaurację, bar, drink bar lub pub. Masz przygotowane sposoby na lokal oraz jego wyposażenie, jest też przygotowany projekt lokalu, jest gotowe logo a strona internetowa istnieje obecnie w Necie. Ok. Zostało jeszcze coś. Coś z czego zależy powodzenie całego przedsięwzięcia jakim jest działalność lokalu serwującego jedzenie i picie. Czynnikiem, jaki może wpłynąć na sukces lub jego brak. Personel. Nie jest łatwo bowiem znaleźć profesjonalnych kucharzy, kelnerów czy barmanów. Rzetelnych, uczciwych. Spójmy na przykład na kelnerów. Zawód trudny.

Praca kelnera nie jest łatwa. Nie wszystek może być kelnerem. Począwszy na zręczności manualnej pozwalające na niesienie tacy z zamówionymi potrawami i napojami, zorganizowaniem, odpornością psychiczną na presje z kilku stron na raz, kojarzeniem – tym wszystkim musi charakteryzować się osoba chcąca być kelnerem.

 

Najczęściej są to prace sezonowe, wykonywane przez panów młodych, na przykład studentów. Praca niejednokrotnie w godzinach nocnych, może również zdarzyć się, że na zmiany.

 

Dlatego skompletowanie załogi kelnerów nie jest dobre. Nierzadko w domach jest duża rotacja na tych stanowiskach. Za czasów ustroju komunistycznego wyglądało to inaczej, na posadzie kelnera w jednym lokalu pracowało się czasem mnóstwo lat.

 

Jeżeli znajdzie się odpowiednie osoby do pracy jako kelner albo kelnerka, należy i ze swojej strony zapewnić jak najlepsze możliwe warunki pracy. Oczywiście należy zaopatrzyć lokal w zapaski kelnerskie, można zlecić naszycie na nich logo lokalu.

https://www.maroni.pl/zapaski-kelnerskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.