Dieta a układ krążenia

Układ krążenia naszego organizmu składa się z serca, tętnic, żył oraz naczyń włosowatych. Układ ten dystrybuuje tlen, elementy odżywcze, wodę i krew w naszym ciele, pomaga również w usuwaniu produktów przemiany materii. Zachowanie tegoż systemu w należytej formie jest niezbędne dla naszego zdrowia.

Jedną z rzeczy, które możemy zrobić, aby nasz układ krążenia był w dobrej formie, jest upewnienie się, że zapewniamy w diecie odpowiednie witaminy i minerały.

https://chirurg-naczyniowy.warszawa.pl/bez-kategorii/

Witamina C odpowiada za wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych w całym organizmie. Ma to związek z jej funkcją w produkcji kolagenu, który jest konieczną tkanką łączną. 

Miedź jest minerałem nieodzownym w procesie produkcji tkanki łącznej organizmu. 

Biotyna ma kluczowe znaczenie dla zdrowia układu krążenia, a również dla wydajności układu krążenia, ponieważ pełni funkcję w wielu ważnych procesach enzymatycznych.

Witamina E na kilka sposobów wspomaga należyte funkcjonowanie układu krążenia. Pomaga rozszerzać żyły i odgrywa rolę w kontrolowaniu krzepnięcia krwi. Innym znaczącym aspektem witaminy E są jej właściwości przeciwutleniające, wspólne z witaminą C. Witaminy owe, z pomocą innych przeciwutleniaczy, służą do przenoszenia wolnych rodników, które pozostawione bez kontroli mogą uszkadzać tkankę.

Potas, od dawna znany jako wartościowy dla serca, służy też innym częściom układu krążenia. Jedną z ważnych funkcji potasu jest kontrolowanie ciśnienia krwi i stabilności płynów w układzie krążenia. Sód ma współudział w tych istotnych funkcjach utrzymywania równowagi i ciśnienia krwi. Tyle słyszymy o minusach sodu, że łatwo zapomnieć, że w rzeczywistości sód jest minerałem nieodzownym do funkcjonowania organizmu, szczególnie układu krążenia.

Jasne jest, że układ krążenia jest niezbędny dla zdrowego organizmu. Sensowne jest wspieranie jego funkcji dietą, która spełnia zalecane dobowe porcje witamin, minerałów i innych składników odżywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.